____

Laminat ali vinil talna obloga?

sestava vinilnih talnih oblog

Kako so izdelani

Začetki vinila segajo daleč v preteklost, vendar se je najprej uporabljal le na večjih industrijskih oziroma poslovnih objektih. V zadnjih letih pa je na trgu kot luksuzna vinilna talna obloga za katero se ljudje vedno večkrat odločajo ter jo polagajo v svojih hišah. Po izgledu in ceni so zelo podobne laminatu, zaradi česar pogosto izbiramo med obema. V tem blogu bomo izpostavili prednosti in slabosti obeh vrst talnih oblog, da bi vam pomagali pri vaši izbiri.

Tako vinilne talne obloge kot laminat so umetno oblikovani, toda prav zaradi tega se razlikujejo od drugih talnih oblog in jih naredi posebne. Talne obloge iz vinila so narejene 100% iz plastike, laminat pa iz mešanice MDF in plastike.

sestava laminata

Namestitev

Prednost vinilnih talnih oblog je, da so zelo obvladljive in ​​enostavne za polaganje. Enako velja za laminat, ki se polaga na podložno peno, zaradi česar je polaganje hitrejše. Pri vinilinih talnih oblogah lahko izbirate med klasičnimi, ki se lepijo na podlago ali vinilom na klik.

Oskrba

Ko se odločate med katerokoli talno oblogo, verjetno izberete tisto za katero bo enostavno skrbeti in jo lažje čistiti. Tako vinilne talne obloge kot laminat so enostavni za vzdrževanje, saj jih lahko le posesate in očistite z vlažno krpo.

Hoja po talni oblogi

Na splošno so nekatere vinilne talne obloge tanjše od laminatov. To pomeni, da bolje prevajajo toploto (vodno talno gretje) ter so tihe ob hoji, za razliko od laminata, ki lahko doni.

Vodoodpornost

Vinilne talne obloge so narejene iz plastike, kar pomeni, da so neprepustne za vodo. Tudi če jih zelo namočite z vodo, se ne poškodujejo. To je pa odlična rešitev za vlažna območja ali območja, ki bi jih v domu lahko zmočili, kot so kuhinje in kopalnice. Ker pa ima laminat jedro, narejeno iz MDF, bo v nekem trenutku vstopila voda, če je ne boste pobrisali. Lahko pa se odločite za laminat, ki je odporen proti vlagi s tehnologijo Aqua+ in je primeren za kuhinje, kopalnice ter vhodne prostore.

Če izbirate med vinilnimi talnimi oblogami in laminatom, se lahko obrnete na našo pomoč. Imamo široko znanje o vseh vrstah talnih oblog in vam lahko pomagamo pri pravilni odločitvi za vaš edinstven projekt.

×